78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Pavel Prchal --- 18. 5. 2004
Re: Ostré včely (5923)

Mam jednu zkusenost, kdy na podzim "normalni" vcely se zjara chovaly
podobne , utocily uz po otevreni vika na 1 cm. Musel jsem si pozvat na
prohlidku zkusenejsiho kolegu. Ale v prubehu roku se to "srovnalo".
Vysvetleni nemam, docetl jsem se, ze sperma trubcu neni ve spermatece
matky rozptyleno pravidelne, ale ve shlucich, od kazdeho trubce jaksi
pospolu. Jako kdyz date do sklenicky nekolik bilku, tak se taky
nesmichaji. No a podle toho kterou "davkou" je provadeno oplozovani,
takove se lihnou vcely.
Ale vsechny na jednom stanovisti by zrovna najednou lihly bodave ?

Take na to udajne maji vliv zemni zony, na zone jsou vcely bodave, ale
aktivnejsi a vykonnejsi.

Prodavam jak jsem koupil

Zdravi PP.

Jiri Borik napsal(a):

> Příjemný den vespolek,
>
> mohl byste mi někdo vysvětlit, proč mi zdivočely včely ?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal --- 18. 5. 2004
Re: úlů (5921)

Prosim mrkni do archivu, probiralo se to tady nekolikrat.

Zdravi PP.


Nátěr napsal(a):
> Myslíte, že můžu natřít úly fermeží? Poraďte mi prosim nějakou barvu, která
> by včelám nevadila.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5924


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiri Borik --- 18. 5. 2004
Ostré včely

Příjemný den vespolek,

mohl byste mi někdo vysvětlit, proč mi zdivočely včely ?

Letos jsem se rozhodl přesunout část včelstev ze zahrady na lesní
stanoviště. Přesun jsem provedl v dubnu a od té doby jsem se třikrát
pokoušel zkontrolovat jejich stav a vždy to bylo dobrodružství.

Jedno ze včelstev přišlo o matku (tam bych ještě přechodné zvýšení
ostrosti pochopil), ale zbytek má (dle dnešní kontroly) matky v pořádku
značené z loňska a předloňska. Snůšku mají, opozdil jsem se s přidáváním
nástavků, takže někde už byly naražené matečníky. Ostrá jsou všechna
včelstva na stanovišti bez výjimky, bez ohledu na pořadí prohlídky.

První žihadla jsem dostal už při nakouknutí před česna, další smršt se na
mne vrhla okamžitě po odklopení víka. Pokud jsem chtěl přebrat rámky v
plodišti, musel jsem nástavek odnést asi 10 m stranou, zahnat létavky
kouřem a pak teprve přebírat rámky. Během prohlídky pěti včelstev jsem
dostal nejméně 20 žihadel, což byla v předchozích letech asi tak dávka za
rok.

Přibližně stejná skupina včelstev zůstala v zahradě, tyto včely jsou
nadále mírné jako v předchozích letech, během práce dostanu zcela
výjimečně žihadlo, většinou pokud nějakou včelu omylem přimáčknu. Matky
jsou v obou skupinách zhruba stejné, část nakoupena od chovatele, část
vlastní chov. Ostrost včelstev se změnila až po přesunu, loni s nimi
nebyly žádné problémy.

Vzdálenost obou stanovišť je asi 1.5 km, snůškové podmínky obdobné -
ovocné zahrady, louky, les okolo, řepka asi 2 km. Žádné rušivé prvky v
okolí nejsou (komunikace, el. vedení vedení a pod.).

Napadá někoho, proč k tomu zdivočení došlo a co by se s tím dalo udělat ?
Nerad bych chodil ke včelám ve skafandru.

Jiří Bořík <jiri.borik/=/volny.cz>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5923


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Stonjek --- 18. 5. 2004
Sršni

O škodlivosti a agresivitě sršňů vůči lidem a včelám už se ńapovídalo spousty nesmyslů. Rád bych uvedl příklad, že vše může být jinak. Kdysi, je to už asi 25 let si v jednom mém kočovném voze udělěli sršni hnízdo. Vůz byl zvláštní tím, že měl odklápěcí střechu a hnízdo bylo právě na ní.Radost jsem z toho rozhodně neměl,ale ovlivněn články o užitečnosti srňů jsem je nechal být. Sršňě jsem převážel, jako podivín jsem si s nimi povídal, střechu odklápěl a s včelami normálně pracoval. Z kraje jsem měl samozřejmě strach, ale pak jsem si zvykl. Za celou tu dobu jsem nedostal jediné žihadlo a v podstatě nebyl s nimi žádný problém.Ke konci jsem je jako strašidelnou raritu měl docela rád. Jelikož jsem na jaře všechny vozy prodal, v zimě jsem hnízdo přenesl do kůlny, abych zachránil matku, ale nepodařilo se.ˇAgresivitu vůči včelám jsem nepozoroval. Zdraví Ruda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5922


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nátěr --- 18. 5. 2004
úlů

Myslíte, že můžu natřít úly fermeží? Poraďte mi prosim nějakou barvu, která by včelám nevadila.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5921


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc --- 18. 5. 2004
Re: Film (5901) (5906) (5913) (5917)

O této "tepelné zbrani" japonských včel jsem už také někde kdysi četl. (Snad
v některých starších Odborných překladech). Úspěšně využívají i poměrně
malého rozdílu v odolnosti proti teplu mezi japonskou včelou a japonským
sršněm - snad jen asi 2 nebo 3 ° C. Naše včela takový obranný mechanismus
nemá. Naštěstí ani naši sršně tak agresivní "povahu".
S pozdravem
Petr Lokvenc

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, May 18, 2004 2:22 PM
Subject: Re: Film


Dne út 18. května 2004 06:12 Tomá Ustohal napsal(a):
> Fakt dost dobrý. Jen si nejsem jist, zda by sršně takhle dokázaly
> zdecimovat celé včelstvo... Ale jinak je to super natočené... Tomáš

Dobry den,
film jsem jeste nevidel, ale videl jsem porad o hmyzu v TV a v Japonsku
(podle
domeny jp predpokladam ze se jedna o film z Japonska) maji se srsni velke
problemy. Ve filmu, co jsem videl bylo videt jak vcely likviduji srsne tak,
ze ho v ulu obali sami sebou a ohrejou tak, ze se zaziva uvari .


Honza


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka --- 18. 5. 2004
Re: Film (5901) (5906) (5913) (5917)

Dne út 18. května 2004 06:12 Tomá Ustohal napsal(a):
> Fakt dost dobrý. Jen si nejsem jist, zda by sršně takhle dokázaly
> zdecimovat celé včelstvo... Ale jinak je to super natočené... Tomáš

Dobry den,
film jsem jeste nevidel, ale videl jsem porad o hmyzu v TV a v Japonsku (podle
domeny jp predpokladam ze se jedna o film z Japonska) maji se srsni velke
problemy. Ve filmu, co jsem videl bylo videt jak vcely likviduji srsne tak,
ze ho v ulu obali sami sebou a ohrejou tak, ze se zaziva uvari .


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 18. 5. 2004
Re: Obsah lihu v medovině. (5912) (5914)

Já mám jiná čísla a metody než Radim:
1. Obsah cukru v medu je 60- 70%, tedy ve 30 kg je to 18-21 kg cukru.
2. Z 1 kg cukru vznikne asi 600 ML alkoholu.

Přesné určení % lihu se dělá destilací medoviny. Srovnávací metodou to lze určit dost přesně.
Myslím, že hustoměrem ve sladké medovině naměřite nesmysly.

Další metodu bez destilace, co jsem vymyslel (možná to je blbost),je ve stejnou hodinu a na lačno vypít 2 dcl medoviny a změřit si promile alkoholu v krvi. Druhý den vypít za stejných podmínek 12% roztok alkoholu ve vodě, změřit po stejné době a porovnat. Alkoholoměry pro řidiče se už prodávají.
mrkněte se na:
http://www.wino.art.pl/frames/cukromierz.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Ustohal --- 18. 5. 2004
Re: Film (5901) (5906) (5913)

Fakt dost dobrý. Jen si nejsem jist, zda by sršně takhle dokázaly zdecimovat celé včelstvo... Ale jinak je to super natočené... Tomáš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5917


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Libor --- 18. 5. 2004

a kde se vyskytla puklice smrková?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5916


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ducháč. V --- 18. 5. 2004
Puklice smrková

Dnes jsem našel na smrcích velké množství Puklice smrkové, už roní hodně medovice a mravenci mají hody, jak je tomu u Vás? Zdraví Vašek Ducháč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5915


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 17. 5. 2004
Re: Obsah lihu v medovině. (5912)

Každý lihoměr je založený na hustotě. Musí to být lihoměr se stupnicí do
maximálně tak 20 % lihu, ten se používá i na to víno. Lihoměr určený na
měřený pálenky má stupnici příliš hrubou a nelze použít. Změřit to asi
nejde, když v medovině zůstane hodně nezkvašeného cukru.
Pokud je násada kvasinek čistá, platí dost přesně, že z jednoho procenta
cukrů vznikne půl procenta lihu. Aby tedy ve 100 litrech vznikla po
vykvašení 12 % medovina, musí se tam dát 24 kg cukru nebo 30 kg medu (
počítám s 20 % vody v medu). 12 % lihu po vykvašení je asi tak optimální.
Pod 8 % lihu se medovina a obecně každý kvas rychle kazí a hodí se hlavně
pro okamžitou spotřebu. 10% stačí vinařům. Ti ale kvasinky z vína filtrují a
víno ošetřují sířením a případně oxidem uhličitým. Nad 12% lihu je působení
kvasinek hodně zpomalováno alkoholem, kvašení tedy trvá hodně dlouho.
Hlubokoprokvášející kvasinky jsou k působení alkoholu odolnější. Nad 18 %
lihu by měly všechny kvasinky hynout.

R.Polášek

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, May 17, 2004 12:27 PM
Subject: Obsah lihu v medovině.


> Víte někdo jak měřit obsah lihu v % v medovině? Koupeným lihoměrem to
> nejde, protože měření je závislé na hustotě a naměřilo mně to nesmysl. Prý
> by to mělo jít kapilární metodou. Je založeno na vzlínání kapaliny. Na
> Moravě se prý prodává na měření vína ve speciálních vinařských prodejnách.
> Když je to na víno tak by to možná šlo. Máte s tím někdo zkušenosti? Víte,
> kde by to šlo objednat na dobírku? Chtěl bych si po každé várce obsah
> zkontrolovat sám.
> Díky Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5914


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata --- 17. 5. 2004
Film (5901) (5906)

Pro ty, co maji rychly spojeni (ADSL) :

http://www.olympus.co.jp/en/magazine/pursuit/200301/movie/movie_mp_b.h
tml

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 17. 5. 2004
Obsah lihu v medovině.

Víte někdo jak měřit obsah lihu v % v medovině? Koupeným lihoměrem to nejde, protože měření je závislé na hustotě a naměřilo mně to nesmysl. Prý by to mělo jít kapilární metodou. Je založeno na vzlínání kapaliny. Na Moravě se prý prodává na měření vína ve speciálních vinařských prodejnách. Když je to na víno tak by to možná šlo. Máte s tím někdo zkušenosti? Víte, kde by to šlo objednat na dobírku? Chtěl bych si po každé várce obsah zkontrolovat sám.
Díky Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 17. 5. 2004
Re: Skladování medoviny (5909)

Skladovat přírodní medovinu v lahvích je vždy riskantní. Známý si uskladnil 5 lahví 1 rok staré medoviny ve sklepě a 4 lahve mu v létě "vystřelily". Proč ta jedna ne, je nám záhadou. Profíci do ní dolévají líh na 18%. To se mi ale nelíbí, nevím co je to za líh, kdo to zaručí?
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5911


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Marek Langmajer --- 17. 5. 2004
Re: Pastování (5907) (5908)

Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Ustohal --- 17. 5. 2004
Skladování medoviny

Potřeboval bych vědět,jak nejlépe skladovat medovinu v zazátkovaných lahvích. Je lepší láhev položit vodorovně, aby byl špunt stále navlhčován medovinou? Díky T.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp --- 15. 5. 2004
Re: Pastování (5907)

http://www.vcelarskenoviny.cz/result-csv.php?clanek=pastov

> rád bych letos začal s pastováním medu. Nemám žádné jiné studijní
materiály

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5908


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Marek Langmajer --- 15. 5. 2004
Pastování

Zdravím Vás Všechny přátelé,
rád bych letos začal s pastováním medu. Nemám žádné jiné studijní materiály k této činnosti mimo tohoto http://www.sweb.cz/vitavydra/pastovani.html# ze Švédska převzatého článku. Můžete mi poskytnout rady na co si dát pozor, v čem může být problém případně doporučit studijní zdroj?
Děkuji
Langi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5907


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan P. --- 15. 5. 2004
Re[2]: Zátkování lahví (5901)


> Dej špunty do hrnce s vodou, přikrej poklicí a postav na sporák.
> Nech to chíli (asi 5 minut) vařit. Pak je můžeš postupně brát a hned
> špuntovat. Když vyschnou, jsou tvrdé a nelezou tak dobře
> špuntovačkou.

Když se špunty nedávají přímo do vařící vody, ale do páry (např.
napařovač na ohřívání knedlíků), tak po vychladnutí a vyschnutí
netvrdnou.



J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5906


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny --- 14. 5. 2004
Bee-Lining cili vcelolov

Ve Včelařství 3/2003 doc. Ptáček popisuje metodu vyhledávání divokých
včelstev v přírodě, jak ji používají sportovní stopaři včel.
Jeden z amerických včelařských svazů, EAS, bude na své konferenci v
srpnu pořádat soutěž v takovém včelolovu jako doprovodný, a jak jsem
pochopil, i mírně recesistický program. Na stránkách
http://www.bee-quick.com/bee-quick/500
jsou informace, pravidla i vše vysvětlující animace. Pojali to jako
něco mezi golfem a orientačním během, nebo spíš chůzí.
Škoda, že u nás je zavčelení tak husté, že by to asi nebylo k
ničemu...

Zdravím
Ivan


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Jindra --- 14. 5. 2004
Re: El. signalizátor rojové nálady. (5903)

Podívejte se na moje stránky, kde prezentuji softwarový "detektor" rojové nálady.
www.sweb.cz/jjvcela
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Stonjek --- 14. 5. 2004
El. signalizátor rojové nálady.


Máte někdo s tímto zařízením nějaké ať už kladné nebo záporné zkušenosti? Osobně si myslím,že je to zbytečné vyhazování peněz, ale co kdyby. Díky Ruda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Ustohal --- 14. 5. 2004
Re: Zátkování lahví (5901)

Díky za radu.T.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5902


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel --- 14. 5. 2004
RE: Zátkování lahví

Dej špunty do hrnce s vodou, přikrej poklicí a postav na sporák. Nech to chíli (asi 5 minut) vařit. Pak je můžeš postupně brát a hned špuntovat. Když vyschnou, jsou tvrdé a nelezou tak dobře špuntovačkou.
Já už dnes sypu špunty do rychlovarné konvice, nechám je tam pak chvíli vypařit. Občas znovu zapnu. Pak zašpuntuju flašky. A pokud potřebuju špunty zavoskovat (medovina, sirupy, víno), dělám to až když vyschnou, většinou druhý den.
Pavel

> ... špunt dezinfikovat ve vařící vodě. Nevím, ale jak dlouho ho tam nechat. Má se zátkovat ještě vlhkým špuntem, nebo počkat, až vyschne?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Ustohal --- 14. 5. 2004
Zátkování lahví

Dobré dopoledne,
máte někdo zkušenosti se zátkováním lahví korkovým špuntem? Dočetl jsem se, že je dobré před zátkováním špunt dezinfikovat ve vařící vodě. Nevím, ale jak dlouho ho tam nechat. Má se zátkovat ještě vlhkým špuntem, nebo počkat, až vyschne?Dík Tomáš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 14. 5. 2004
pampelisky

MÍŠA JE NEJPAMPELIŠKOVATĚJŠÍ PAMPELIŠKA!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Miroslav Sedláček --- 14. 5. 2004
Re: Výkup medu v Nemecku (5856) (5858) (5859) (5865)

Vím o čem mluvíš. a mám také pocit, že je to tak.

Však uvidíme....

Ahojky Mirek

Váš dodavatel českých včelích produktů
a veškerého sortimentu moderních včelařských potřeb

Včelař
Miroslav Sedláček
Ždánská 709
685 01 Bučovice

www.vcelarstvisedlacek.cz

603-499 746
----- Original Message -----
From: Bedriska
To: Včelařský mailing list
Sent: Sunday, May 09, 2004 7:53 PM
Subject: Re: Výkup medu v Nemecku


X-Orcl-Comments: Gateway failed to process this MIME body part.
Content-Transfer-Encoding: 8-bit
Content-Type: text/plain; charset=windows-1250
Content-Disposition: inline

Protože máme Evropskou unii socialistickou a plnou byrokratů, tak volný
obchod je téma nadpozemské. Předpisy jsou tvořeny tak, aby vyhovovaly pouze
velkým firmám (které mají dost peněz na přehnané hygienické předpisy -
obzvláště u nás, kde z nás "rádoby ochránci našeho zdraví=hygienici" dělají
přecitlivělé tvory, kteří se za chvíli "sesypou" při doteku na např.
lahvičku medu, kterou předtím držel v ruce nějaký bezdomovec :-)). Tento
styl se zalíbil západoevropským mocipánům (kteří jsou napojeni na různé
velké firmy), takže možnost nějakého obchodu pro drobného pěstitele bude
spíš v oblasti podloudného obchodu..:-((.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Laco S --- 13. 5. 2004
vitaj

Vitaj Gabi
naspat na Slovensku !!!
ako si sa mal ???

Dufam ze mas plne medniku repkoveho medu , tak ako teraz kvitne repka okolo
Kosic to ti mozem iba zavidiet, az na to
po... pocasie.


Laco




-=x=-
Skontrolované antivírovým programom NOD32

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 13. 5. 2004
Re: Trubčice (5879)

Pozor, je rozdíl trubčice jako trubcokladná matka, která se třeba vylíhla v
předjaří a nemohla se oplodnit a trubčice jako včely dělnice přeměnené
konzumací mateří kašičky.
V prvním případě platí postup pro výměnu matky.
V druhém případě stačí někdy co 3-5 dnů dodávat do úlu rámek s mladým
plodem. Přebytek mateří kašičky se využije pro krmení plodu, trubčice se
přemění zase zpátky na normální včely a včelstvo na plodu narazí matečníky.
Někdy ale trubčice cizí plod vykoušou.

Snůška tohoto roku je nejspíš ztracena, včelstvo se dá hodnotit jako
maximálně větší oddělek s přestárlými včelami. Ostatní včelstva dožene silou
asi tak v červenci nebo srpnu.

r.Polášek

----- Original Message -----
From: "Martin Hromádko" <martin.vcela/=/worldmail.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, May 12, 2004 9:14 PM
Subject: Re: Trubčice


> Vysypat vcely mimo úl , dát tam novou matku treba oddelkem a osvedcilo se
> mi kapnout do ulu nebo dat na nejakou odparnou desku trochu alkoholu (
> staci slivovice ) - narusí to pry feromonove vazby v ule a vcely novou
matku
> snaze prijmou. Je to popsano i v knizce Vcelarstvi.
> Martin Hromadko

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík --- 13. 5. 2004
Re: D?evo na ?ly (5787) (5790) (5791) (5792) (5799) (5812) (5816) (5847) (5869)

Úplně normálně jen je to trochu náročnější na složení aby se to nerozdělilo

pepan

----- Original Message -----
From: "Michal Pol" <pol.michal/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, May 10, 2004 10:16 AM
Subject: Re: D?evo na ?ly


>
> Tomu nelepení desek na nástavky nerozumím, jak takový úl vypadá?
>
> mp
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Hromádko --- 13. 5. 2004
Re: Trubčice (5879)

Vysypat vcely mimo úl , dát tam novou matku treba oddelkem a osvedcilo se
mi kapnout do ulu nebo dat na nejakou odparnou desku trochu alkoholu (
staci slivovice ) - narusí to pry feromonove vazby v ule a vcely novou matku
snaze prijmou. Je to popsano i v knizce Vcelarstvi.
Martin Hromadko



----- Original Message -----
From: "Ale" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, May 11, 2004 7:18 PM
Subject: Trubčice


> Co se dá dělat se včelstvem v němž je trubčice?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ducháč. --- 13. 5. 2004
Dni Pszczelarza v Polsku

Dnes jsem obdržel pozvánku na XXII Ogólnopolskich Dni Pszczelarza "Olešnica 2004" na dny 17.92004 až 19.9.2004 v Olešnici, což je město asi 30km od Wroclavi.Je to pojato velkoryse s návštěvami kostelů a okolních včelařských Pasiek. Oficielní část začíná v pátek v 15 hod mší,od 17 do 22 vystoupením hostu, sobota 8-22 vystoupením včelařských odborníků a kulturním programem a neděle 8-13.hod. Vítání jsou všichni včelaři z okolních zemí. Zdraví Vašek Ducháč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek --- 13. 5. 2004
XIV. medzinárodná konferencia (5848) (5851) (5854)

Časopis Včelár č.5/2004, Slovenský zvaz včelárov pokračujúc v dlhodobej
tradícii po vzájomnej dohode medzi vedením ČZV a SZV pripravuje medzinárodnú
konferenciu v dňoch 1. až 3.10.2004 v areali Výstaviska Agrokomplex v Nitre.
Vystavované exponáty referáty prihlasujte do 31,7,2004 písomnou
formou na adrese : Slovenský zvaz včelárov, Svrčia č.14, 842 08 Bratislava.
E-mail: szv-vcelari/=/stonline.sk. Prihlasení dostanú podrobné informácie po
upresnení prípravy celého programu.
Z článku výňatok, Gabriel Komínek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek --- 13. 5. 2004
Med v Holandsku (5856)

Včera som sa vratil z Južného Holandska. Navštívil som dvoch včelárov, každý
obhospodaruje 20 včelstiev. Jarný rozvoj závisí len od medovania vrb, ktoré
rastu všade. Včelári prevážajú úle počas kvitnutia do ovocných sadov, kde na
každý započatý hektár osadzujú dva ule. Farmár platí včelárovi za
umiestnenie jedneho včelsva 22 E. Sú to náklady za prísun, inštalaciu na
podstavec a odvoz. V miestnych podmienkach vykuju med za 5 E/kg.
Z ovocných sadov včelstvá presúvajú na dateliny, ktorú pestujú na
semeno.
Ceny medu v obchodnej sieti sú nasledovné. Odpísal som priamo z
etikety na sklenenom obale.
Bloomen creme honing 900 g / 5,95 E , Acacia honing 450 g/4,95 E,
Klaver honing 450g /4,50 E, Thym honing 450 g/5,50 E. V supermarketoch
predávajú aj med s označením firmy napr. Mker honing z dovozu 500 g / 3,55
E.
Gabriel Kominek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daněk Jiří --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine (5883)

Vylévat medovinu nebude třeba, tokajská vína také dozrávají v neplných sudech za přístupu vzduch - vytvoří se jim křís, za kterého tokajské víno lépe dozraje. Medovina a tokajské víno jsou si podobné velkým obsahem cukrů. Pokud by se vyrábělo suché víno byl by křís problém.

Doporučoval bych medovinu přetočit do čistého demižonu, zasířit (standartní dávkou - podle vinařské literatury) a doplnit úplně demižon převařenou vodou. Oxid siřičitý rozpuštěný v medovině zvýší redukční potenciál (rH), a brzdí vývoj mikroorganismů potřebujících kyslík (kvasinky v křísu).

Jirka


-----------------------------------
> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.

>Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kva­sinkami, >které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na >povrchu mázdrovitý povlak - křís

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Veselý --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine (5883)

> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.

Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kva­sinkami, které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na povrchu mázdrovitý povlak - křís

Příčiny: Nedostatečná sterilizace pomůcek při výrobě (zátka atd), přístup vzduchu (demižon není zcela naplněn). Podívám se večer do chytré knihy, co se s tím dá dělat.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 12. 5. 2004
Re: Včelařské noviny Info ze dne 2004-05-12 (5885)

K článku ve Včelařských novinách bych chtěl dodat:

Úspěšný včelař ze záliby by neměl mít problémy s odbytem medu.
Problémem mohou být výkupní ceny, za které komerční včelaři, nebo překupníci
med vykupují, a málo informovaná veřejnost - tedy potencionální zákazník.
Také mnoho starších včelařů má bohužel mylnou představu, že se o slušnou
úroveň výkupních cen postará někdo jiný, např. vláda, nebo ČSV.
Rozhodl jsem se na to nespoléhat, sepsal jsem dva krátké článečky a nabídl
je ( bez nároku na honorář ) ke zveřejnění do regionálního tisku.
Protože si myslím, že to je vhodná forma nevtíravé propagace spotřeby medu,
poskytuje i prostor pro změnu myšlení lidí ke konzumaci květového ztuhlého
nebo pastovaného ) medu.

Do Včel. novin jsem to poslal proto, že by některým včelařům mohly články
pomoci jako inspirace pro vlastní tvorbu. A tím i propagaci včelích produktů
i včelaření. Jsou samozřejmě k volnému použití všem zájemcům, kteří jistě
rádi upozorní na specifické vazby včel a životního prostředí vlastního
mikroregionu.
Články jsou ( zatím ) dva, protože dlouhý text žádná redakce nechce. Ale
přináší to i důležitou psychologickou výhodu: čtenář krátkého článku snáze
udrží pozornost. Pokud článečky vyjdou s odstupem např. jeden měsíc, čtenář
si na předchozí informace vzpomene (byť jen z části ) a vnímá další
informace jako pokračování něčeho, o čem už slyšel. Z ohlasu mohu potvrdit,
že články četlo mnoho čtenářů a hlásili se ke mně i lidé, které jsem dosud
neznal. Ano, propagoval jsem med i ostatních včelařů, ale to mi nevadí.
Autorství článku dá přecejen dost významnou výhodu. Koneckonců mohl se
stejným nápadem přijít kdoko-li z nich.

pepa.kala/=/volny.cz
http://gw.dup.cz/vcelam/index.php


----- Original Message -----
From: <Zdenek.Cejka/=/up.mpsv.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, May 12, 2004 8:41 AM
Subject: Včelařské noviny Info ze dne 2004-05-12


Nové články:
===========

Včely a lidé
Autor: Josef Kala
http://www.vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2004051002

S pozdravem
redakce


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.677 / Virová báze: 439 - datum vydání: 4.5.2004


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Laco S --- 12. 5. 2004
Dotacie pre rok 2004

Nový vynos Mp Sr 806/2004 - 100 je na tejto adrese:
http://www.vcely.sk/aktuality/vynos80604.php



Laco Sebosik



-=x=-
Skontrolované antivírovým programom NOD32

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal --- 12. 5. 2004
Re: Plisen v medovine (5883)

Kristl Pavel napsal(a):
> Přátelé,
> otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
> Napadá mě:
> 1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí
> 2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost.
> Máte někdo nějakou zkušenost?
> Díky, Pavel
>

Vsechny zdroje vzdy radi celou potravinu vyhodit, nebot aflatoxiny jsou
uz v cele hmote. Co to udela pri destilaci nevim.

Zdravi PP.


--
Pavel Prchal
DUP - družstvo Pelhřimov
Řemenovská 1999
39317 Pelhřimov
www.dup.cz
-------------------------

       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 12. 5. 2004
Včelařské noviny Info ze dne 2004-05-12

Nové články:
===========

Včely a lidé
Autor: Josef Kala
http://www.vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2004051002

S pozdravem
redakce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel --- 12. 5. 2004
RE: Trubčice

Toto téma se tady průběžně objevuje, propátrej archiv konference.
Nejjednodušší metoda ve zkratce:
Úl z trubčicí odnes někam mimo, na jeho místo postav prázdný s oddělkem nebo nějaké slabší včelstvo s normální matkou. Včely původního úlu vysyp na plachtu nebo na nějaký větší papír. Vrátí se po čase do úlu na původním stanovišti (do toho nového), trubčici už dovnitř nepustí.
Pavel

> Co se dá dělat se včelstvem v němž je trubčice?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel --- 12. 5. 2004
Plisen v medovine

Přátelé,
otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
Napadá mě:
1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí
2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost.
Máte někdo nějakou zkušenost?
Díky, Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 11. 5. 2004
Re: Prodej medu. (5876)

To je pravda, že prodej v supermarketech je dnešní trend. A to hlavně
proto, že supermarket nakupuje ve velkém a tudíž silně stlačuje nákupní a
potom i prodejní cenu dolů. Ale pro prodej medu od běžných včelařů se
nehodí. Jen pár velkovčelařů v České republice může dát dohromady takovou
dávku medu jednoho druhu z jednoho místa dostatečně velikou do supermarketu
( a možná ani ti ne ). Supermarkety tedy nakupují med od výkupčích, kteří ho
nakupují všude možně. Proto je tam většinou jen med světlý, tmavý a míchaný,
snad maximálně ještě akátový nebo řepkový. Správně by měl výkupčí, ať už od
jednoho neznámého včelaře vykoupí 50 kilo nebo tisíc kilo, tak by měl tu
dávku zahřát, rozpustit, zvlášť promíchat, aby vyloučil, že někdo nalije na
spodek konve špatný med a dolije kvalitním a pak provést testy na rezidua
antibiotik, na HMF a podobně, aby takový med vyloučil. Pochybuji, že to
výkupčí dělají, zvedli by asi o dost náklady. Proto bude podle mne kvalita
takového medu vždycky riziková, at´ už se míchá s nějakým nekvalitním
dovozovým medem, nebo ne.
Třeba víno, jako další relativně přírodní výrobek prodávaný v supermarketech
je něco jiného. Hlavní rozdíl je v tom, že z jednoho hektaru vinice se
sklidí i více než desítka tuny hroznů. Stačí potom několikahektarová vinice
třeba Milera, aby z ní vinař vyrobil dostatečné množství pro dodávku do
supermarketu. Přirozeně, že to nenazve " České bílé víno polosuché ", ale
bude tam třeba Miler Turgau, vinařství Novák a syn, vinice Horní Mouchov na
Bzenecku. A v regálu ho uloží třeba vedle dalších deseti podobně popsaných
Milerů. Potom analogie prodávaných medů v supermarketech je ve vinařství
krabicové víno. To se taky dělí jen na červené,bílé, ovocné a české, italské
a španělské.
Zas na druhé straně výhoda těch výkupčích je, že když zjistím na jaře, že
med už neprodám a budu potřebovat prázdné nádoby, tak ho odvezu do výkupu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "R. Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, May 11, 2004 7:29 AM
Subject: Prodej medu.


>
>
> Myslím si, že kritikou supermarketů a velkoobchodních řetězců pláčeme sice
> moc hezky, ále v podstatě jsme si spletli hrob a mám dojem, že i
hřbitov.Je
> to celosvětový trend a nářek včelařů je prakticky směšný. Navíc nakupujeme
> v nich všichni.Já osobně, když potřebuji cukr dojednám si v takovém
> zařízení cenu i množství. Ceny vyjdou levněji než u výkupců "levný cukr",
> paletu mi šoupnou na vozík za auto a tak mi v celku nevadí. Co mě však
> silně vadí a také zde vidím silné pochybení spícího ˇvedení ČSV je nová a
> stále nesmyslně doplňovaná vyhláška o potravinách živočišného původu,
která
> prakticky všechny drobné včelaře odstavuje od obchodní sítě. Žel jediný
> partner, který by pro nás jednodušší podmínky s Veterinární správou mohl
> vyjednat je právě ČSV, který tuto vyhlášku navíc vůbec nepřipomínkoval.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiri Borik --- 11. 5. 2004
Re: Koupě včel (5874)

On Mon, 10 May 2004, Novotná Jindřika wrote:

> Kdo prodá během května na Klatovsku včely?

Soused má zdravotní potíže, omezuje včelaření, možná by odprodal včelstva
už teď. Stanoviště: Přešticko.

Jiří Bořík <jiri.borik/=/volny.cz>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík --- 11. 5. 2004
Re: Mravenci (5862)

Podle mne nejlepší ochranou před mravenci je sucý dobře větraný úl, kde se
nevyskytují žádné plísně a jiné druhy hub. to je jejich hlavní potrava .
----- Original Message -----
From: "R.imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, May 08, 2004 8:33 PM
Subject: Mravenci


> Nezná někdio osvědčený racept jak odpudit mravence. Úly mám na kovovách
> paletách a mravenci lezou do úlů. Druh neznám. Jsou malý a černí.
>
> Ať to bzučí Riči
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš --- 11. 5. 2004
Trubčice

Co se dá dělat se včelstvem v němž je trubčice?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Ptáček --- 11. 5. 2004
Včelstva ke koupi

Doc. František Krčma prodá 12 včelstev - telefon: 543241374
Vše dobré,
VP

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol --- 11. 5. 2004
Plánek na Langstroth

Vyráběl někdo Langstrothy podle plánku otištěného ve včelařství? Máte k němu nějaké výhrady nebo náměty na vylepšení?

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Stonjek --- 11. 5. 2004
Prodej medu.



Myslím si, že kritikou supermarketů a velkoobchodních řetězců pláčeme sice moc hezky, ále v podstatě jsme si spletli hrob a mám dojem, že i hřbitov.Je to celosvětový trend a nářek včelařů je prakticky směšný. Navíc nakupujeme v nich všichni.Já osobně, když potřebuji cukr dojednám si v takovém zařízení cenu i množství. Ceny vyjdou levněji než u výkupců "levný cukr", paletu mi šoupnou na vozík za auto a tak mi v celku nevadí. Co mě však silně vadí a také zde vidím silné pochybení spícího ˇvedení ČSV je nová a stále nesmyslně doplňovaná vyhláška o potravinách živočišného původu, která prakticky všechny drobné včelaře odstavuje od obchodní sítě. Žel jediný partner, který by pro nás jednodušší podmínky s Veterinární správou mohl vyjednat je právě ČSV, který tuto vyhlášku navíc vůbec nepřipomínkoval.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5876


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantiąek Rada --- 11. 5. 2004
RE: Koupě včel (5874)

Zkus se obrátit na přítele Tomana v Nýrsku, Nádražní ul. Běžně prodává
oddělky. Ale někdy je méně pružný, tak bych počítal spíš s červnem.

František

-----Original Message-----
From: Novotná Jindřika [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Monday, May 10, 2004 2:14 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Koupě včel


Kdo prodá během května na Klatovsku včely?

---
Příchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.677 / Virová báze: 439 - datum vydání: 4.5.2004


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.677 / Virová báze: 439 - datum vydání: 4.5.2004


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Novotná Jindřiška --- 10. 5. 2004
Koupě včel

Kdo prodá během května na Klatovsku včely?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jarolím Libor --- 10. 5. 2004
RE: Dřevo na úly

Teorie i praxe je taková, že dřevo pořezané na malé kousky a slepené na střídačku ("Dle chytré knihy" jak psal Milan) vzájemně vyruší své dílčí pohyby vyvolané změnou vlhkosti, teploty atd. tak, že se nehýbá = nepracuje. Správně slepené dřevo se chová jako mrtvé.
Ahoj
       Libor Jarolím
       Stará Bělá

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5873


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan Čáp --- 10. 5. 2004
Re: Dřevo na úly (5806) (5813) (5817) (5822) (5828) (5834) (5870)

Dle chytré knihy je to s tím lepením ještě složitější:

-lepit dohromady by se měla zvlášť krajová, středová a dřeňová prkna, neboť
maji léta rozdílně orientovaná a dřevo pracuje v každém směru jinak
intenzivně
-u dřeňových prken (v kmeni ty úplně ze středu, které obsahují dřeň) by se
dřeň měla vyříznout, neboť ráda praská
-středová prkna (v kmeni těsně vedle dřeňových prken, léta napříč) by se
měla lepit k sobě vždy dřeň na dřeň a běl na běl
-krajová prkna (všechny ostatní prkna z kmene, léta víceméně podélně) bz se
měla lepit tak, že se otáčí střídavě pravá a levá strana proti sobě.

Lepení krajových prken, při kterém se prkna neotáčí pravou a levou stranou
střídavě by se mělo používat výhradně k dekoračním účelům, protože je jedna
strana na pohled hezčí. Ale v tom případě by měla být výsledná deska ještě
zvlášť přichycena, aby se nadměrně nedeformovala.

Milan

----- Original Message -----
From: "Michal Pol" <pol.michal/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, May 10, 2004 10:21 AM
Subject: Re: Dřevo na úly


> >>Doporučuje se lepit spárovku z užších prken a střídat levou a pravou
> stranu.
>
>
> S tím nesouhlasím, podle literatury i logiky je lepší dávat jednu (pravou)
> stranu při lepení nahoru a potom (na nástavku) ven. Při střídání pravé a
> levé strany vznikne velké prohnutí, asi jako sinusoida.
>
> mp
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal --- 10. 5. 2004
Re: Dřevo na úly (5806) (5813) (5817) (5822) (5828) (5834) (5870)

Michal Pol napsal(a):
>>>Doporučuje se lepit spárovku z užších prken a střídat levou a pravou
>
> stranu.
>
>
> S tím nesouhlasím, podle literatury i logiky je lepší dávat jednu (pravou)
Ctem kazdy jine knizky :-)

> stranu při lepení nahoru a potom (na nástavku) ven. Při střídání pravé a
> levé strany vznikne velké prohnutí, asi jako sinusoida.
pri nestridani pak velika miska, potazmo oblouk

Zdravi PP.

--
Pavel Prchal
DUP - družstvo Pelhřimov
Řemenovská 1999
39317 Pelhřimov
www.dup.cz
-------------------------

       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5871


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol --- 10. 5. 2004
Re: Dřevo na úly (5806) (5813) (5817) (5822) (5828) (5834)

>>Doporučuje se lepit spárovku z užších prken a střídat levou a pravou stranu.


S tím nesouhlasím, podle literatury i logiky je lepší dávat jednu (pravou) stranu při lepení nahoru a potom (na nástavku) ven. Při střídání pravé a levé strany vznikne velké prohnutí, asi jako sinusoida.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol --- 10. 5. 2004
Re: Dřevo na úly (5787) (5790) (5791) (5792) (5799) (5812) (5816) (5847)


Tomu nelepení desek na nástavky nerozumím, jak takový úl vypadá?

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5869


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky --- 10. 5. 2004
Historie i současnost

Ústřední kontrolní revisní komise ÚKRKČSV
...Nedílnou součástí každé řídící a org.práce je kontrolní a revisní činnost...Zatím však stále ještě bývá kritický pohled zaměřen na ty druhé a pokud jde o vlastní chyby,jsou zvyklí přivírat nad mnohým oko.Odstranit za léta zakořeněné zlozvyky nebude snadné.To ostatně zdůraznilo i páté zasedání ÚVKSČ v březnu 1987.Bude k tomu potřeba velkého úsilí a času.Zlepšit kádrovou práci,vybrat a postavit na odpovědná místa schopné,smělé a socialismu oddané,politicky vyspělé lidi.Je také nezbytné,i když jde o zájmovou činnost,upevnit kázen,organisovanost a hospodárnost...Setkáváme se stím,že celá činnost komise spočívá v tom,že členové dvakrát do roka zkontrolují hospodaření organisace a domnívají se,že tím také svoje poslání splnili,ostatní činností se nezabývají.
V kontrole vždy pracovali pracovali politicky angažovaní lidé,kteří intenzivně žili problémy doby a svou prací usilovali být jejími aktivními účastníky.Každý z nás musí pocitovat osobní spoluzodpovědnost za to,aby závěry XVII.sjezdu KSČ,rozpracované na podmínky jednotlivých org.ČSV,byly důslednou prací a se skutečnou náročností bez odkladu naplnovány.
Včelařství 1988 předseda ÚKRK ČSV Zdeněk Dobišek


Hospodářská činnost byla je na posledním místě
na prvním místě je ideologie
Né volbou,ale kádrovou prací vybírat schopné,smělé,socialismu oddané,politicky vyspělé,s věrší inciativou v plnění přijatých usnesení strany a rozpracované do jednotlivých orgánů ČSV.

Pro členy včelařské organisace existence ÚKRK této zkameněliny trapná.
Pro členy nejvýše postavené v ČSV,dlouhodobé funkcionáře néé nezvolitelné je asi nutností.

Sebelepší komise účet nepředělá
Dobré účty dělají dobré přátele franta


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 10. 5. 2004
Včelařské noviny Info ze dne 2004-05-10

Nové články:
===========

Budeme krmit včely na zimu slámou?
Autor: Radim Polášek
http://www.vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2004051001

S pozdravem
redakce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5867


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 10. 5. 2004
Re: Dřevo na úly

Pokud je myslen vodni katr, tak ten na Veselem kopci je, ale nefunguje
(zatim).

Zdenek Cejka

-----Original Message-----
From: "havlík" <e-mail/=/nezadan>
Sent: 4.5.04 13:21:39
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Subject: Re: Dřevo na úly

Tak já jsem jeden takový katr viděl v Maďarsku v jednom skanzenu a
líbilo
se mi,jak to bylo jednoduché.Myslím ,že druhý takový je i ve skanzenu
Veselý kopec,ale to si už nejsem zase tak moc jistý.Mimochodem tam je
zcela
určitě krásný včelín i s medometem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5866


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bedriska --- 9. 5. 2004
Re: Výkup medu v Nemecku (5856) (5858) (5859)

Protože máme Evropskou unii socialistickou a plnou byrokratů, tak volný obchod je téma nadpozemské. Předpisy jsou tvořeny tak, aby vyhovovaly pouze velkým firmám (které mají dost peněz na přehnané hygienické předpisy - obzvláště u nás, kde z nás "rádoby ochránci našeho zdraví=hygienici" dělají přecitlivělé tvory, kteří se za chvíli "sesypou" při doteku na např. lahvičku medu, kterou předtím držel v ruce nějaký bezdomovec :-)). Tento styl se zalíbil západoevropským mocipánům (kteří jsou napojeni na různé velké firmy), takže možnost nějakého obchodu pro drobného pěstitele bude spíš v oblasti podloudného obchodu..:-((.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78159 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 5865 do č. 5925)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu